El Consell de Ministres va aprovar, en la seva sessió d'aquest dimarts 27 de desembre un Reial Decret Llei de mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials que està tenint la situació internacional i altres situacions «de vulnerabilitat», com la pujada de la inflació. Una de les principals mesures té a veure amb la reducció dels preus dels aliments. Segons la informació oficial publicada per Moncloa:

«Se suprimeix l'IVA dels productes frescos que tenien ja el tipus reduït i es redueix del 10% al 5% el de l'oli i les pastes, la qual cosa permetrà reduir el preu d'aliments bàsics i de primera necessitat com el pa, la llet i les fruites i hortalisses, a més dels esmentats. D' aquesta manera es pretén alleujar la situació de les famílies, de manera més intensa per a aquelles de baixos ingressos que dediquen una part més gran de la seva renda a aquests béns. Aquesta baixada d'impostos es mantindrà fins al 30 de juny o fins que la inflació subjacent baixi del 5,5%»

Aquesta modificació en els tipus d'IVA que graven els aliments té incidència directa en el sector hostaler, per això des del moment de l'aprovació del Reial Decret en Gstock ens posem mans a l'obra per facilitar l'adaptació als nostres clients i usuaris i que puguin tenir controlat el seu negoci també en aquest aspecte, amb les modificacions necessàries ja introduïdes.

L'equip d'IT de Gstock ha treballat a contrarellotge, un autèntic sprint espectacular per tenir l'eina adaptada per complet en 24 hores i facilitar la gestió als nostres usuaris, també en aquest aspecte.

En aquest article t'informem sobre les claus de la modificació provisional dels tipus d'IVA dels aliments i com afecta hostaleria. I a més, suposa una guia d'actuació si ets usuari – administrador de Gstock sobre aquests canvis anunciats pel Govern el 27 de desembre.

unnamed 2 Gstock

Modificació de l'IVA dels aliments: En què consisteixen els canvis?

Les modificacions aprovades en el Reial decret suposen el canvi d' IVA en les següents categories d' aliments:

TOTS els aliments de primera necessitat passen del 4% al 0%, és a dir, s'ELIMINA aquest tipus del 4% per a aliments de primera necessitat.

  • Llegums.
  • Patates i tubercles.
  • Llet.
  • Formagla.
  • Ous.
  • Verdures i fruites.
  • Cereals.
  • Pa i farines panificables.

Els Olis (oliva, gira-sol...) i la pasta passen del 10% al 5% d'IVA.

Modificació de l'IVA dels aliments: Com afecta hostaleria?

Quan entra en vigor i quant ha de durar?

El Govern ha anunciat l'excepcionalitat d'aquesta mesura per ajudar temporalment a controlar la inflació.

  • Data d' inici: 1 de gener de 2023.
  • Data de finalització: 30 de juny de 2023 o quan la inflació baixi del 5,5%.

Modificació de l'IVA dels aliments: Com afecta l'ús de Gstock aquest canvi?

Gstock és un ERP per al control d'estoc (en unitats) i del cost de matèria primera (en euros sense IVA), per la qual cosa l'impost NO és un paràmetre crític en cap d'aquestes dues concepcions d'uso.

Perquè no afecta? Perquè el control d'estoc es duu a terme tenint en compte les unitats de producte (comprat, traspassat, minvat o venut) i, per al control de costos, aquests sempre es realitzen amb càlculs que fan servir la base imposable (sense IVA). Això vol dir que el càlcul de costos de minves, inventaris, receptes, traspassos i altres KPI's es fan sempre sense IVA.

Dit això, és normal que com a usuari de Gstock vulguis tenir, a més, un control sobre els impostos que graven les teves compres, i que per tant et preocupis de tenir ben configurat el sistema de cara a poder comparar les xifres de compra.

Sóc usuari de Gstock: En quins casos haig de reconfigurar impostos en l'eina?

  • Clients que exporten albarans i factures de compra a ERP's de comptabilitat o altres ERP's SÍ que han de reconfigurar impostos.
  • Els usuaris de Gstock que exportin, bé via integració o a través d'exportacions excel·lents com factures de compres a terceres aplicacions SÍ hauran de reconfigurar i adaptar Gstock a aquests canvis.

Quan haig de fer els canvis?

Aquests canvis cal fer-los ABANS de començar a operar el 2023. Si es fan al gener, cal tenir en compte el següent punt sobre les comandes en tràmit.

Què succeirà amb les comandes per recepcionar i albarans per validar en tràmit ABANS de fer els canvis d'IVA?

Els albarans per validar i comandes enviats al proveïdor ABANS d' efectuar els canvis d' IVA i recepcionats DESPRÉS d' efectuar els canvis d' IVA tindran, per defecte, l' IVA antic en el moment ser recepcionats i convertits en albarà.

La solució és que siguin recepcionats des de l'aplicació WEB (no des de l'aplicació mòbil) ja que des de l'aplicació WEB es poden editar els tipus d'IVA i es poden deixar ben recepcionats.

A partir que s' hagin realitzat els canvis d' IVA en configuració de Gstock, les comandes enviades i els albarans nous ja tindran aquestes dades d' IVA actualitzades.

Quins canvis haig de fer a Gstock?

  1. Per als productes que canvien del 4% al 0%: EDITAR i MODIFICAR el tipus d'IVA del 4% al 0% (instruccions més avall).
  2. Per als productes que canvien del 10% al 5%: CREAR un nou tipus d'IVA: el 5% (iva al 5%). Només en el cas que no existeixi d'abans (instruccions més avall).

1. Instruccions per als productes l'IVA dels quals passa del 4% al 0%

És important destacar que el canvi en els IVA del 4% al 0% afecta TOTS els aliments amb el 4%, per la qual cosa a Gstock hem dissenyat un canvi "massiu".

Hem hagut de desenvolupar una nova funcionalitat per permetre que un canvi en el percentatge d' un tipus d' IVA existent pugui ser modificat i aplicat en el mateix esdeveniment. Així, hem realitzat canvis perquè Gstock "pregunti" a l'usuari si vol que el canvi en l'impost es registri automàticament en tot el catàleg de productes/formats-proveïdors de compra i també en el catàleg de productes de venda (per a llicències amb gestió de magatzems centrals).

Aquesta nova funcionalitat, disponible des del 30/12/2022 a partir de les 15 hores, canviarà l'IVA en TOT el catàleg que tingui l'IVA anterior en ús. És a dir, en el nostre cas canviarà l'IBA del 4% al 0% en tots els formats de compra que l'utilitzin.

Modificació pas a pas
  • Aquest canvi ha de ser executat per un usuari amb permisos suficients per realitzar aquests canvis. (veure https://gstock.atlassian.net/l/cp/f1kGdhuz)
  • Una vegada en configuració d'impostos, comprovarem si ja existeix un tipus d'impost del 0%, si existeix, HO ESBORREM.

image 20221230 104602 Gstock

  • A continuació, anem al tipus d'impost 4%, l'editem i el canviem per un 0%.

Recomanem posar qualsevol referència que ens permeti saber quin IVA és el que hem modificat. En el nostre cas hem posat "ref4".

Captura de pantalla 2022 12 30 a les 11.47.34 Gstock

  • A continuació Gstock ensenyarà una finestra d'avís i opció:

image 20221230 105543 Gstock

  • Acceptarem "Editar i reemplaçar el catàleg de compra".
  • Amb aquesta acceptació quedaran canviats tots tipus d' IVA del 4% al 0%.
  • Per acabar, i perquè els albarans antics segueixin amb un impost existent, haurem de tornar a afegir un impost del 4%. (veure https://gstock.atlassian.net/l/cp/f1kGdhuz)

Quan acabi el període excepcional d'IVA al 0% haurem de fer l'operació inversa i restablir l'IVA al 4%.

2. Instruccions per als productes l'IVA dels quals canvia del 10% al 5%

Aquest canvi afecta els productes de les categories Olis i pastes.

Modificació pas a pas
  • Aquesta selecció de productes serà bastant més reduïda que l'anterior, però com que el canvi no afecta TOTS els productes amb el 10%, sinó uns pocs (pastes i olis), ho hem de fer massivament però a mà o amb exportació/importació de productes.
  • Aquest canvi ha de ser executat per un usuari amb permisos suficients per realitzar aquests canvis. (veure https://gstock.atlassian.net/l/cp/f1kGdhuz).
  • Una vegada en configuració d'impostos, comprovarem si ja existeix un tipus d'impost del 5%, si no existeix, HO CREEM.

Una vegada tenim el nou impost creat, hem de canviar l'IVA del 10% al 5% en aquests productes. Hi ha dues formes de fer-ho:

  1. Entrar en cadascun dels productes i en cada format modificar l' IVA en cada proveïdor.
  2. Fer una exportació de catàleg en Excel, a la columna L "IMPOST" substituïm el valor "10" pel "5".

Després d'exportar hem de seleccionar les files que desitgem modificar. Tot i que és possible modificar només les línies dels productes afectats i no tocar les altres, recomanem pujar un fitxer només amb els productes afectats, per evitar possibles modificacions no desitjades.

  • Després de la modificació de la columna L, guardem canvis en el full.
  • Des de la mateixa zona de productes, importem la mateixa Excel.

La gestió i modificació de productes mitjançant full de càlcul és una acció per a usuaris avançats. El desconeixement o errors en manipular el full podria provocar errors seriosos sense possibilitat de reparació després de la pujada del full a Gstock.

Per aquest motiu recomanem sempre guardar una descàrrega original prèvia a canvis del catàleg en Excel, que servirà de còpia de seguretat en el cas de problemes no desitjats i podrà restablir a l'estat original el catàleg.