A partir d'aquest dimarts, 1 d'octubre, i fins al 31 de desembre, l'IVA dels aliments exempts passarà del 0% al 2% i el dels aliments amb un IVA del 5% s'elevarà al 7,5% , segons el que preveu el Reial decret llei 4/2024, de 26 de juny, pel qual es prorrogaven determinades mesures per afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades dels conflictes a Ucraïna i al Pròxim Orient i s'adopten mesures urgents en matèria fiscal, energètica i social. L'objectiu d'aquestes mesures és recuperar els tipus d'IVA originals de manera progressiva i la primera fase comença aquest dimarts.

Aquesta modificació en els tipus d'IVA que graven els aliments té incidència directa al sector hoteler, per això a Gstock hem dut a terme les accions necessàries per adaptar l'eina als nous tipus, facilitant així l'adaptació als nostres clients i usuaris perquè puguin tenir la seva rendibilitat sota control també en aquest aspecte, amb les modificacions necessàries ja introduïdes.

En aquest article t'informem sobre les claus d'aquesta nova modificació provisional dels tipus d'IVA dels aliments i com afecta hostaleria . I a més, et serveix com a guia d'actuació si ets usuari – administrador de Gstock .
unnamed 3 Gstock

Modificació transitòria de l'IVA dels aliments: En què consisteixen els canvis?

El Reial decret llei estableix que a partir del 30 de setembre «ja s'estima una reducció significativa de la inflació», per la qual cosa « s'incrementaran els tipus impositius al 7,5 i 2 per cent, respectivament, fins al 31 de desembre , moment en què la reducció de preus permetrà la supressió d'aquesta mesura excepcional i transitòria sense afectar el poder adquisitiu de les famílies. D'aquesta manera, es garanteixen preus finals raonables d'aquests aliments fins a la plena normalització del mercat que, previsiblement, es produirà durant el darrer trimestre d'aquest any i continuarà el 2025 ”.

No obstant això, «el tipus impositiu aplicable als lliuraments d' oli d'oliva , aliment bàsic i essencial d'una dieta saludable, es redueix des del 5% precedent al 0% fins al 30 de setembre, passant a tributar al tipus del 2% cent des de l'1 d'octubre fins a final d'any i, el que és més important, es consolida com a aliment de primera necessitat en el tipus súper reduït del 4 per cent a partir de l'1 de gener de 2025 , cosa que exigeix una modificació de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'impost sobre el valor afegit, amb caràcter indefinit a aquests efectes».

D'altra banda, «es mantenen els tipus del recàrrec d'equivalència aplicable a aquests productes al 0,6 i el 0 per cent en relació amb l'aplicació dels tipus d'IVA del 5 i 0 per cent, que s'incrementen a l'1 i al 0,26 per cent, quan els esmentats aliments passin a tributar als tipus impositius del 7,5 i 2 per cent, respectivament».

Les modificacions aprovades al Reial decret llei suposen el canvi d'IVA en les categories d'aliments següents:

TOTS els aliments de primera necessitat (entre ells l'oli d'oliva) passen del 0% al 2% d'IVA. Entren dins d'aquesta categoria els productes següents:

  • Oli d'oliva .
  • Pa comú , massa de pa comú congelada i pa comú congelat destinats exclusivament a l'elaboració del pa comú.
  • Farines panificables .
  • Llet de qualsevol espècie animal i de qualsevol mena: natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, UHT, evaporada i en pols.
  • Formatges .
  • Ous .
  • Fruites , verdures , hortalisses , llegums , tubercles i cereals (sempre que tinguin reconeguda la condició de productes naturals, d'acord amb el Codi Alimentari i les disposicions dictades per al seu desenvolupament).

Pel que fa al tipus que passa del 5% al 7,5% de l'1 d'octubre al 31 de desembre del 2024, afecta els olis de llavors i les pastes alimentàries .

Modificació de 2 tipus de l'IVA dels aliments: Com afecta hostaleria?

Quan entra en vigor i quant ha de durar?

L'objectiu d'aquestes mesures és, segons el Reial decret llei, és «afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades dels conflictes a Ucraïna i al Pròxim Orient i s'adopten mesures urgents en matèria fiscal, energètica i social» i anar recuperant la normalitat a pel que fa als tipus. Així, aquesta nova modificació estarà en vigor durant les dates següents.

 

  • Data d'inici: 1 d'octubre del 2024 .
  • Data de finalització: 31 de desembre de 2024 .
  • A partir de l' 1 de gener de 2025 se suprimeix aquesta «mesura excepcional i transitòria» , tal com estableix el text del Reial decret llei.
yellow olives oil bottles wooden background scaled Gstock

Modificació transitòria de l'IVA dels aliments: Com afecta l'ús de Gstock?

Hem implementat les adaptacions necessàries a Gstock perquè pugueu gestionar fàcilment els nous tipus d'IVA. Això et permetrà:

 

  1. Aplicar els nous tipus d'IVA a tots els productes del catàleg que passin del 0% al 2% i del 5% al 7,5% de manera massiva.
  2. Exportar albarans i factures de manera correcta per a integracions amb altres ERP o sistemes comptables.
  3. Controlar l'estoc i el cost dels productes sense que el canvi d'IVA afecti les operacions diàries, ja que Gstock segueix treballant amb la base imposable (sense IVA).

Quins canvis haig de fer a Gstock?

Pels productes que passen del 0% al 2%

Aquest canvi afecta tots els productes amb l'IVA del 0% . Gstock et permet fer aquest canvi de forma massiva.

Passos a seguir

1. Accedeix a la configuració d'impostos i simplement edita el tipus d'impost del 0% i canvia'l al 2% .

Captura de pantalla 2024 09 30 a les 11.18.40 Gstock

2. En fer aquest canvi, Gstock et preguntarà si vols “Editar i reemplaçar el catàleg de compra”. Confirmeu aquesta opció perquè l'IVA de tots els productes s'actualitzi automàticament.

3. Si fos necessari per als productes històrics o d'excepcions afegeix-hi el 0% per poder-lo utilitzar.

Pels productes que passen del 5% al 7,5%

Aquest canvi afecta productes de les categories olis de llavors i pastes alimentàries .

Passos a seguir

1. Accedeix a la configuració d'impostos i simplement edita el tipus d'impost del 5% i canvia'l al 7,5% . Canvia l'IVA als productes afectats de dues maneres:

image 20240930 091702 Gstock

2. En fer aquest canvi, Gstock et preguntarà si vols “Editar i reemplaçar el catàleg de compra”. Confirmeu aquesta opció perquè l'IVA de tots els productes s'actualitzi automàticament.

3. Si fos necessari per als productes històrics o d'excepcions afegeix-hi el 5% per poder-lo utilitzar.

És fonamental que aquesta configuració sigui supervisada i validada pel departament fiscal o comptable . L'aplicació correcta dels tipus d'IVA ha d'estar alineada amb les normatives fiscals vigents i qualsevol error podria tenir conseqüències legals o financeres. Us recomanem que totes les decisions relacionades amb l'IVA siguin confirmades amb els experts fiscals de l'empresa.

Esperem que aquesta informació us hagi resultat útil i us ajudi a aplicar els canvis corresponents a l'eina, de cara a les modificacions a l'IVA. També pots consultar-ho al nostre canal de Confluence . Si teniu dubtes en l'aplicació dels canvis o en qualsevol qüestió relacionada amb el funcionament de l'eina, contacteu amb el nostre departament de SUPORT . Estarem encantats d'ajudar-te a treure el màxim profit de l'eina, perquè tinguis la teva rendibilitat sota control .